Wkb

De Wkb checklist - zo bereid je je goed voor!

3 minuten leestijd
30/4/2024

Sinds 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ingegaan. Bereid je goed voor. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Wkb checklist

Sinds 1 januari 2024 geldt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Deze nieuwe wet zorgt voor veel veranderingen in de bouwsector. Door je goed voor te bereiden en een checklist te volgen, kom je niet voor verrassingen te staan. 

Checklist voor bouwen met de Wkb

1

Verdiep je van tevoren goed in het doel van de Wkb en wat de veranderingen inhouden. Zoek ook uit welke onderdelen van de Wkb op je project van toepassing zijn. Zo weet je beter wat je te wachten staat.

2

Check of een kwaliteitsborger nodig is. Vanaf 1 januari 2024 geldt voor bouwwerken in gevolgklasse 1 dat een onafhankelijk controleur verplicht is. Deze kwaliteitsborger en het instrument voor kwaliteitsborging kies je zelf.

3

Maak duidelijke afspraken met opdrachtgevers en onderaannemers. Spreek af wie de kwaliteitsborger benaderd, maar maak ook afspraken over contracten, aansprakelijkheid, het consumentendossier en mogelijke extra kosten. Controleer of de contracten met opdrachtgever en onderaannemers Wkb-proof zijn.

4

Bepaal welk instrument voor kwaliteitsborging het best bij het project past. Ben je zelf niet degene die de kwaliteitsborger benadert? Adviseer dan je opdrachtgever over de juiste keuze in instrumenten en kwaliteitsborgers.

5

Bepaal of het noodzakelijk is te investeren in software of systemen waarmee je de plannen en registratie van keuringen bijhoudt of informatie uitwisselt. Controleer eerst welke mogelijkheden de software heeft die je op dit moment gebruikt en inventariseer wat je nodig hebt. Het kan eventueel helpen om een bouwkwaliteitcoach in te schakelen om je hierbij te helpen.

6

Inventariseer je beschikbare bewijslast, zoals certificaten, erkenningen en opleverlijsten. Bepaal samen met de kwaliteitsborger welke aanvullende bewijslasten nodig zijn. Het borgingsplan is de basis. Maak duidelijke afspraken over de manier waarop jullie informatie uitwisselen en over het hoe, wat en hoe vaak. 

7

Informeer je medewerkers of collega’s over de Wkb, wat voor gevolgen dit heeft, waar ze rekening mee moeten houden, welke stappen ondernomen moeten worden voordat je kunt beginnen aan de bouw en voor welke gevolgklassen de nieuwe wet geldt.

8

Doe mee met een aantal proefprojecten. Zo leer je in de praktijk hoe de nieuwe Wkb werkt en waar je aan moet denken.

9

Stel in elk project een dossier bevoegd gezag op, waarin je inhoudseisen nagaat en noodzakelijke gegevens verzameld en overdraagt. Maak ook een consumentendossier. Maak hierin afspraken met de opdrachtgever over de inhoud, de planning en levering.

Gerelateerde artikelen

Check gerelateerde artikelen!