Probeer nu 14 dagen gratis
Probeer nu 🚀 De overheid wil de bouwsector beter reguleren via de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), waarbij rapportages worden gebruikt voor naleving.
Met onze WKB-oplossing ben je als bouwer in staat om eenvoudig en efficiënt opleverdossiers samen te stellen. De sjablonen zijn specifiek ontworpen voor jou als aannemer, waardoor je een voorgedefinieerd format hebt voor het uitvoeren van de WKB-registratie. Deze dossiers bevatten cruciale elementen die aan het eind van het bouwproject aan de opdrachtgever moeten worden geleverd: gedetailleerde tekeningen en berekeningen van het bouwwerk en de installaties, een uitgebreide lijst van alle gebruikte materialen en installaties, duidelijke beschrijvingen van de gebruiksfuncties van het bouwwerk en nuttige informatie voor toekomstig gebruik en onderhoud.
Onze geavanceerde rapportagemodule is afgestemd op de behoeften van bouwers en aannemers, waardoor je als professional al deze essentiële gegevens eenvoudig kunt vastleggen. Met behulp van de oplevermodule kun je het project voltooien en indien nodig de documenten moeiteloos verstrekken aan de klant via Bouwportaal. Hiermee optimaliseer je niet alleen je projectmanagement, maar voldoe je als bouwprofessional ook aan belangrijke wettelijke vereisten.
Een vraag? Wellicht is die hier vindbaar.
- Kwaliteitsborgers controleren bouwprojecten op naleving van wettelijke eisen, zowel tijdens het ontwerp als op de bouwplaats.
- De aannemer is verantwoordelijk voor eventuele gebreken in de bouw die hij heeft veroorzaakt, zelfs als deze pas later worden ontdekt.
- De aannemer moet de klant informeren over zijn faillissementsverzekering en dekking tegen schade en gebreken.
- Klanten kunnen 5% van de aanneemsom bij de notaris in bewaring laten. Na voltooiing van het bouwproject wordt dit bedrag pas aan de aannemer uitbetaald als alle gebreken zijn hersteld.
- Bij problemen kan de gemeente de bouw stilleggen, zowel op aanwijzing van de kwaliteitsborger als uit eigen waarneming
De Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gaat naar verwachting vanaf 1 januari 2024 stapsgewijs in. Dat hebben de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aangegeven.De veranderingen uit de Wkb gelden (naar verwachting) tot en met 2028 alleen voor eenvoudige bouwwerken. Dit zijn bijvoorbeeld eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden. Daarna volgen de andere bouwwerken. Hierdoor kunnen bouwbedrijven en gemeenten stap voor stap ervaring opdoen met het nieuwe toezicht in de bouw.
Het kabinet wil dat bouwbedrijven de kwaliteit van hun werk beter controleren. Zo kan de bouwkwaliteit van gebouwen verbeteren door minder bouwfouten en gebreken. Bijvoorbeeld constructiefouten, brandonveilige situaties, onvoldoende isolatie of een slecht functionerende ventilatie. Ook hoeven bouwbedrijven minder kosten te maken voor het herstel van bouwfouten. En het werk van onafhankelijke controleurs (kwaliteitsborgers) wordt makkelijker en sneller, omdat de bouwers zelf al veel gecontroleerd hebben.
Onze app is beschikbaar in de Apple Appstore en in de Google Playstore voor telefoon of tablet.