Wkb

De Wkb en de invloed op gevolgklasse 2

4 minuten leestijd
30/4/2024

Op 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ingegaan voor gevolgklasse 1. Voor gevolgklasse 2 is dit in 2025. Lees hier waarom.

Gevolgklasse 2

Als het op bouwwerken aankomt, kennen we 3 verschillende gevolgklassen. Een gevolgklasse zegt iets over de mogelijke gevolgen als er iets gebeurt met het gebouw, zoals een brand of instorting. Hoe groter de gevolgen zijn als er iets misgaat, hoe hoger de gevolgklasse. 

Bouwwerken bij gevolgklasse 2

Bij gevolgklasse 2 is er een reële kans op persoonlijke gevolgen als bij de bouw niet aan de bouwtechnische voorschriften is voldaan. Hierbij valt te denken aan bibliotheken, gemeentehuizen, onderwijsgebouwen en woongebouwen tot 70 meter hoogte. Welke gebouwen precies onder deze laagste gevolgklasse vallen, staat beschreven in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Ingang Wkb gevolgklasse 2

Op 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ingegaan. Deze geldt tot en met 2024 alleen voor nieuwbouw van gebouwen in gevolgklasse 1. Het doel van de Wkb is het verbeteren van de kwaliteit en toezicht op de bouw door middel van onafhankelijke kwaliteitsborgers. De Wkb wordt in stappen ingevoerd en na drie kijkt de Tweede Kamer of de Wkb ook kan gelden voor de overige bouwwerken van gevolgklasse 2 en 3.

Andere gevolgklassen

Er zijn in totaal 3 gevolgklassen. Onder gevolgklasse 1 vallen woningen en eenvoudige bedrijfspanden. Gevolgklasse 3 geldt voor bouwwerken als metrostations, ziekenhuizen, voetbalstadions en bouwwerken hoger dan 70 meter. Ook voor deze gevolgklassen zal mogelijk op den duur ook de Wkb gaan gelden.

Gerelateerde artikelen

Check gerelateerde artikelen!